Vroeger was de waarde van geld gekoppeld aan een vaste hoeveelheid goud, dit werd de gouden standaard genoemd. Het loslaten van deze standaard maakte een eind aan een lange traditie. Een munteenheid kan sterk of zwak zijn, een edelmetaal verliest nooit zijn waarde.
Sinds de banken niet meer handelen in goud is de handel in goud verlegd naar particulieren. Er wordt als het ware belegd in goud. Online wordt er veel in gehandeld, het is een publieke trend om oud goud te verkopen. Dit betreft dan veelal oude munten en sieraden. Als leek is het handig om een paar feiten op een rij te hebben, wanneer je tot verkoop besluit.
Magie
In de oudheid stond goud voor magie. Alchemisten wijdden hun leven aan het zoeken naar de steen der wijzen, die een gewoon metaal als lood in goud zou kunnen omzetten. De aantrekkingskracht komt waarschijnlijk omdat goud niet vergaat, er komt geen roest op en het behoudt zijn glans.
Van alle edelmetalen is goud het gemakkelijkst om te bewerken. Het grootste deel van het aanwezige goud wordt omgezet in juwelen, de rest wordt gebruikt in de geneeskunde en industrie. De zuiverheid van het goud wordt gemeten in karaat, waarbij 24 karaat staat voor puur goud. Het is niet mogelijk om hier sieraden van te smeden; dat is alleen mogelijk nadat het goud in gesmolten toestand gelegeerd wordt. Dit houdt in dat er chemische verbindingen gemaakt moeten worden met andere metalen om het goud harder te maken.
Legeringen
De legeringen van goud zorgen voor de verschillende kleuren die het kan hebben, zoals bijvoorbeeld witgoud of roségoud. Bij sieraden in ons land is 14 karaat het meest voorkomend. Dit bestaat voor 58,5 procent uit puur goud. Daarna volgt het gebruik van 18 karaat dat uit 75 procent puur goud bestaat.
Het wil overigens niet altijd iets zeggen over de prijs die je voor oud goud krijgt. Zo is de prijs van palladium, dat gebruikt wordt om witgoud te maken, enorm gestegen. Het is van groot belang voor katalysatoren van benzinemotoren. Daarom is het zelfs duurder dan goud geworden.
Wanneer je besluit om je goud te verkopen is het raadzaam om te weten wat het gehalte ervan is. Eventueel kun je zelf met een vergrootglas op zoek gaan naar aanwijzingen, want het scheelt nogal voor de prijs of het 14 of 18 karaat is. Je kunt het ook altijd met een keukenweegschaal wegen. Dan kun je beter je inschatting vergelijken met de prijs de ervoor geboden wordt.